Afblaasveiligheden

Afblaasveiligheden hebben als taak om leidingnetten meet- en regelinstallaties te beveiligen tegen een te hoge leidingdruk. De oorzaak van oplopende leidingdruk kan zijn dat de gasdrukregelaar gas doorlaat doordat hij niet volledig afsluit wanneer er geen afname is. De druk kan ook oplopen bij volledig falen van de regelaar. Of als er geen afname is dat de druk in de leiding oploopt door de omgevingstemperatuur. Een afblaasveiligheid zorgt er dan voor da boven een ingestelde waarde de overdruk wordt afgeblazen. Hierdoor wordt voorkomen dat de afslagveiligheid wordt aangesproken waardoor de gehele installatie buiten dienst valt.

Afblaasveiligheid type 10L

Dit model is ontworpen met de specifieke eigenschap dat de afblaasdruk minimaal zal stijgen tijdens het afblazen. De afblaasveiligheid heet een 1″ BSP-Tr aansluiting en kan in alle richtingen gemonteerd worden. Het veerbereik gaat van 25 t/m 500 mbarg.

Afblaasveiligheid type 121

De Sensus type 121 afblaasveiligheid wordt toegepast voor grote capaciteiten. De afblaasveiligheid heeft aansluitmaten 1″, 1.1/4″, 1.1/2″, 2″ geschroefd en 2″ ANSI125lbs geflensd. Het veerbereik gaat van 12 t/m 700 mbarg.

Afblaasveiligheid type J48K en J48KC

De J48K is een afblaasveiligheid die eenvoudig van constructie is. De J48KC wordt ook wel “Creep relief” genoemd. Dit is een afblaasveiligheid die wordt toegepast op leidingdelen die onder invloed van temperatuur de licht gestegen uitlaatdruk zal doen afblazen. Hierdoor wordt voorkomen dat de andere veiligheden worden aangesproken. De afblaasveiligheid is zo geconstrueerd dat hij maximaal 1% van de maximale capaciteit zal kunnen afblazen.